Er is de laatste jaren veel veranderd op het gebied van energiezuinigheid en duurzaamheid van gebouwen. Zowel overheden als particulieren hebben in toenemende mate belangstelling voor het verminderen van de energiekosten en het beperken van de CO2-uitstoot. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe normen, waaronder BENG 1, 2 en 3.
Deze normen zijn bedoeld om de energieprestaties van nieuwe gebouwen te verbeteren en te voldoen aan de Europese richtlijnen voor energieprestatie. Een belangrijk verschil tussen de verschillende BENG-normen is het niveau van energie-efficiëntie dat moet worden behaald. BENG 1 richt zich op de hoeveelheid energie die wordt gebruikt voor verwarming, BENG 2 kijkt naar hoe goed het gebouw is geïsoleerd en BENG 3 meet het gebruik van duurzame energiebronnen.
Maar hoe werken deze normen in de praktijk en wat zijn de belangrijkste verschillen tussen hen? In deze artikel gaan we dieper in op de nieuwe normen voor energiezuinigheid van gebouwen en analyseren we de belangrijkste kenmerken van BENG 1, 2 en 3.
- Waarom zijn BENG 1, 2 en 3 belangrijk?
- Drie belangrijke pijlers
- Belang voor het milieu en de portemonnee
- Definitie van BENG
- Wat betekent Bijna Energie Neutraal?
- Hoe wordt BENG gemeten?
- Waarom is BENG ingevoerd: het doel achter de regelgeving
- Hoe verschillen de eisen voor BENG 1, 2 en 3?
- BENG 1
- BENG 2 en 3
- BENG 1: energie-efficiëntie van gebouwschil
- BENG 2: energieprestatie van installaties
- BENG 3: aandeel hernieuwbare energie
- Waaraan moet worden voldaan?
- Waarom is dit zo belangrijk?
- De impact van BENG op de woningbouw
- Vraag en antwoord
- Wat zijn BENG 1, 2 en 3?
- Wat zijn de verschillen tussen BENG 1, 2 en 3?
- Wanneer moeten gebouwen aan de BENG-normen voldoen?
- Welke voordelen heeft het voldoen aan de BENG-normen?
Waarom zijn BENG 1, 2 en 3 belangrijk?
In de wereld van de bouw en vastgoed zijn er veel termen die vaak worden gebruikt, zoals duurzaamheid en energiezuinigheid. BENG 1, 2 en 3 zijn termen die steeds vaker voorkomen als het gaat om het realiseren van een duurzame woning of gebouw. Maar wat zijn BENG 1, 2 en 3 nu precies en wat is het belang ervan?
Drie belangrijke pijlers
BENG staat voor bijna energieneutraal gebouw en heeft betrekking op drie belangrijke pijlers: energiebehoefte, hernieuwbare energiebronnen en energieprestatie. BENG 1 heeft betrekking op de maximale energiebehoefte van een gebouw, BENG 2 gaat over de hoeveelheid hernieuwbare energie die wordt gebruikt en BENG 3 heeft te maken met de energieprestatie van het gebouw.
Belang voor het milieu en de portemonnee
BENG 1, 2 en 3 zijn belangrijk omdat ze bijdragen aan een duurzamere samenleving en het verminderen van de CO2-uitstoot. Daarnaast kunnen energiezuinige woningen en gebouwen ervoor zorgen dat de energierekening flink wordt verlaagd. Dit maakt energiezuinige gebouwen niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
- BENG staat voor bijna energieneutraal gebouw
- BENG 1, 2 en 3 hebben betrekking op energiebehoefte, hernieuwbare energiebronnen en energieprestatie
- BENG 1 gaat over de maximale energiebehoefte, BENG 2 over de hoeveelheid hernieuwbare energie en BENG 3 over de energieprestatie
- BENG 1, 2 en 3 dragen bij aan een duurzamere samenleving en kunnen zorgen voor een lagere energierekening
Definitie van BENG
BENG is een afkorting die staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Het is een term die wordt gebruikt om de energieprestaties van gebouwen te definiëren. BENG 1, 2 en 3 zijn drie verschillende niveaus van energie-efficiëntie die worden gebruikt om de energieprestaties van een gebouw te meten.
Wat betekent Bijna Energie Neutraal?
Bijna Energie Neutraal betekent dat een gebouw bijna geen energie verbruikt voor zijn dagelijkse activiteiten, of in ieder geval energie gebruikt die is opgewekt door hernieuwbare bronnen.
Hoe wordt BENG gemeten?
BENG wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid energie die een gebouw verbruikt voor verwarming en koeling, ventilatie en verlichting. BENG 1 meet de energiebehoefte van een gebouw, BENG 2 meet het energiegebruik per vierkante meter en BENG 3 meet het aandeel hernieuwbare energie in het totale energiegebruik van een gebouw.
- BENG 1 meet de maximale energiebehoefte per vierkante meter per jaar. Dit wordt berekend op basis van de warmtebehoefte, de koelbehoefte en het ventilatiesysteem van een gebouw.
- BENG 2 meet de totale energiebehoefte per vierkante meter per jaar. Dit omvat niet alleen de energiebehoefte van verwarming, koeling en ventilatie, maar ook het energiegebruik van verlichting en andere apparatuur in het gebouw.
- BENG 3 meet het aandeel hernieuwbare energie in het totale energiegebruik van een gebouw. Dit omvat zonne-energie, windenergie en andere vormen van duurzame energie die door het gebouw worden gebruikt.
Door te voldoen aan de BENG-eisen kunnen gebouwen bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van de transitie naar duurzame energiebronnen.
Waarom is BENG ingevoerd: het doel achter de regelgeving
De invoering van BENG is het resultaat van de groeiende behoefte aan duurzame en energiezuinige gebouwen. Het doel is om de energieprestaties van gebouwen te verbeteren en zo de CO2-uitstoot te verminderen. Dit past binnen de bredere doelstellingen van de Europese Unie om de klimaatverandering tegen te gaan en de energie-efficiëntie te verhogen.
De drie BENG-niveaus zijn ontworpen om de prestaties van gebouwen te meten en te beoordelen op basis van hun energieverbruik. BENG 1 meet de maximale energiebehoefte van een gebouw, BENG 2 meet de energie-efficiëntie van het gebouw en BENG 3 meet het aandeel hernieuwbare energiebronnen in het gebouw. Samen vormen deze niveaus een compleet beeld van de energieprestaties van een gebouw.
De BENG-normen zijn van toepassing op zowel woningen als utiliteitsgebouwen en gelden voor nieuwbouwprojecten die vanaf 1 januari 2021 worden gestart. Hierdoor zullen nieuwe gebouwen minder energie verbruiken en zullen ze bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast kunnen ze helpen om de energierekening van huishoudens en bedrijven te verlagen.
- BENG is geïntroduceerd als een reactie op de behoefte aan meer energiezuinige gebouwen.
- Het doel van BENG is om de prestaties van gebouwen te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen.
- BENG bestaat uit drie niveaus: BENG 1, 2 en 3.
- De normen zijn van toepassing op zowel woningen als utiliteitsgebouwen en gelden voor nieuwbouwprojecten vanaf 1 januari 2021.
Hoe verschillen de eisen voor BENG 1, 2 en 3?
BENG 1, 2 en 3 zijn drie verschillende energieprestatie-eisen voor gebouwen. Elk van deze eisen heeft zijn eigen specifieke doelstellingen en vereisten, waaraan nieuwe gebouwen in Nederland sinds 1 januari 2021 moeten voldoen. In dit artikel zullen we bespreken wat de belangrijkste verschillen zijn tussen elke BENG-eis en wat voor impact deze vereisten kunnen hebben op nieuwe bouwprojecten.
BENG 1
BENG 1 vereist dat een gebouw alleen energie verbruikt die is opgewekt door hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, windturbines of geothermie. In feite moet het gebouw energieneutraal zijn, wat betekent dat er over een heel jaar gezien evenveel energie wordt geproduceerd als verbruikt. Om te voldoen aan BENG 1 is het belangrijk om te investeren in energiezuinige maatregelen zoals een goed geïsoleerde buitenschil en duurzame installaties.
BENG 2 en 3
BENG 2 en 3 zijn gericht op het beperken van de energiebehoefte van een gebouw. Waar BENG 1 zich richt op het opwekken van energie, stelt BENG 2 een grenswaarde voor het maximale energieverbruik. BENG 3 stelt een grenswaarde voor de maximale hoeveelheid fossiele brandstoffen die in het gebouw kunnen worden gebruikt voor verwarming, koeling en ventilatie.
BENG 2 | BENG 3 | |
---|---|---|
Beschrijving | Maximale energiebehoefte voor verwarming en koeling in kWh/m2 per jaar | Maximaal toegestane aandeel fossiele brandstoffen in kWh/m2 per jaar |
Impact op gebouwontwerp | Keuze voor optimale isolatie, ventilatie en zonwering | Keuze voor duurzame warmte- en koudeopwekkingstechnologieën zoals warmtepompen, zonneboilers en biogasinstallaties |
De BENG-eisen zijn ontworpen om de energieprestatie van gebouwen te verbeteren en zo de klimaatdoelen van Nederland te halen. Door te investeren in duurzame technologieën en energiezuinige bouwmethoden kunnen nieuwe gebouwen niet alleen bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ook op lange termijn geld besparen op energiekosten.
BENG 1: energie-efficiëntie van gebouwschil
BENG 1 is een belangrijk onderdeel van de energieprestatie-eisen voor gebouwen in Nederland. Het draait allemaal om het verbeteren van de energie-efficiëntie van de gebouwschil, oftewel de buitenkant van het gebouw. Hiermee kunnen energieverliezen worden verminderd en energiebesparingen worden gerealiseerd.
Het is belangrijk om bij het ontwerp en de bouw van een gebouw al rekening te houden met BENG 1. Hierbij kan gedacht worden aan de keuze van de materialen die gebruikt worden voor de gevel en het dak, maar ook aan de manier waarop deze materialen worden geplaatst. Daarnaast kan bijvoorbeeld ook gekeken worden naar de plaatsing van ramen en deuren en naar het gebruik van isolatiemateriaal.
Door te zorgen voor een goede energie-efficiëntie van de gebouwschil kan niet alleen het energieverbruik van het gebouw verminderd worden, maar kunnen ook de kosten voor de bewoners of gebruikers van het gebouw worden verlaagd. Daarnaast draagt het bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het behalen van de klimaatdoelstellingen.
BENG 1 is dus een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het ontwerp en de bouw van een gebouw en kan zorgen voor vele voordelen op het gebied van energie, kosten en klimaat.
BENG 2: energieprestatie van installaties
In dit gedeelte van de tekst zullen wij bespreken wat de energieprestatie van installaties inhoudt en waarom deze BENG 2-waarde belangrijk is. Installaties spelen namelijk een cruciale rol in de energieprestaties van gebouwen en het verminderen van de CO2-uitstoot. Een goede energieprestatie van installaties zorgt voor minder energieverbruik en hogere duurzaamheid.
De BENG 2-waarde heeft betrekking op de energieprestatie van de installaties en is een van de drie indicatoren die vereist zijn voor de BENG-normering. Het doel van BENG 2 is om het energieverbruik van de installaties te beperken en om duurzaamheid te bevorderen.
Er zijn verschillende installaties die worden beoordeeld op hun prestaties, zoals de verlichting, ventilatie en verwarming. Om deze installaties op een duurzame manier te laten werken, moeten ze worden ontworpen, geïnstalleerd en onderhouden door gekwalificeerd personeel. Ook het juiste gebruik van en onderhoud aan de installaties zijn belangrijk om de prestaties op de lange termijn te waarborgen.
Al met al is BENG 2: energieprestatie van installaties een belangrijke factor bij het beoordelen van de duurzaamheid van een gebouw. Het verminderen van het energieverbruik en het belang van duurzaamheid vragen om een verantwoorde keuze in het ontwerp, de installatie en het gebruik van de installaties.
BENG 3: aandeel hernieuwbare energie
BENG 3 is de derde en laatste norm voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Deze norm richt zich op het aandeel hernieuwbare energie in een gebouw. Het doel is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en meer duurzame energiebronnen te gebruiken.
Waaraan moet worden voldaan?
Om te voldoen aan BENG 3 moet een gebouw een bepaald percentage hernieuwbare energiebronnen gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie of thermische energie zijn. Het aandeel hernieuwbare energie wordt berekend aan de hand van een energieprestatieberekening.
Waarom is dit zo belangrijk?
Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen draagt bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het behalen van de klimaatdoelstellingen. Bovendien zijn hernieuwbare energiebronnen duurzamer dan fossiele brandstoffen en zal het gebruik ervan bijdragen aan een meer duurzame toekomst.
- Al met al is BENG 3 een belangrijke stap in de richting van energieneutrale gebouwen en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.
- Door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te stimuleren, wordt er gewerkt aan een meer duurzame toekomst.
De impact van BENG op de woningbouw
In de wereld van de woningbouw zullen de nieuwe BENG-eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) grote gevolgen hebben voor alle aspecten van bouwen, ontwerpen en onderhouden. BENG is ontworpen om de energieprestaties van gebouwen te verbeteren en op termijn zullen alle nieuwe gebouwen in Nederland aan de BENG-eisen moeten voldoen.
De implementatie van BENG zal een grote impact hebben op de woningbouw en zal veranderingen teweegbrengen in het ontwerp, de bouw en het onderhoud van gebouwen. Dit omvat alle stadia van de bouwcyclus, van het plannen en ontwerpen van gebouwen tot de keuze van materialen en technologieën, en de manier waarop gebouwen worden gebruikt en beheerd.
Gevolgen van BENG op het ontwerp | Gevolgen van BENG op de bouw | Gevolgen van BENG op het onderhoud |
---|---|---|
Meer aandacht voor het minimaliseren van energieverlies en het maximaliseren van energie-efficiëntie in het ontwerp. | Veranderingen in bouwmaterialen, -methoden en -technologieën om aan de BENG-eisen te voldoen. | Intensiever onderhoud en monitoring van gebouwen om energieprestaties te optimaliseren en te handhaven. |
Meer aandacht voor oriëntatie, ventilatie, daglichttoetreding en het gebruik van duurzame materialen. | Nieuwe constructiemethoden, zoals prefab en modulaire bouw, om de energie-efficiëntie te verbeteren en de bouwtijd te verkorten. | Regelmatig testen en certificeren van gebouwen om hun energieprestaties te meten en te verbeteren. |
Meer aandacht voor de integratie van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en warmtepompen, in het ontwerp. | Meer aandacht voor luchtdichtheid, isolatie en kierdichting om warmteverlies en energieverlies te minimaliseren. | Integratie van slimme technologieën en systemen om het energieverbruik te monitoren en te beheren. |
De implementatie van BENG zal zeker uitdagingen met zich meebrengen, maar het zal ook kansen bieden om de energieprestaties van gebouwen en de duurzaamheid van de woningbouwsector als geheel te verbeteren.
Vraag en antwoord
Wat zijn BENG 1, 2 en 3?
BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. BENG-1 is de mate van energiezuinigheid van de gebouwschil, BENG-2 gaat over de hoeveelheid duurzame energie die het gebouw gebruikt en BENG-3 gaat over het energiegebruik van het gebouw.
Wat zijn de verschillen tussen BENG 1, 2 en 3?
Het grootste verschil zit in de focus: BENG-1 draait om de energiezuinigheid van de gebouwschil, terwijl BENG-2 gaat over het gebruik van duurzame energie in het gebouw en BENG-3 over het energieverbruik in het algemeen. Verder houden alle drie de BENG-normen rekening met verschillende factoren zoals klimaat, ligging en soort gebouw.
Wanneer moeten gebouwen aan de BENG-normen voldoen?
Vanaf 1 januari 2021 gelden de BENG-eisen voor alle nieuwbouwprojecten in Nederland. Hierbij moeten de BENG-normen voldoen aan de Europese richtlijnen.
Welke voordelen heeft het voldoen aan de BENG-normen?
Het voldoen aan de BENG-normen heeft veel voordelen: gebouwen zijn energiezuiniger, duurzamer, beter geïsoleerd en hebben vaak een hogere waarde. Daarnaast krijgen gebouwen die aan de BENG-eisen voldoen een beter energielabel en zijn ze beter voorbereid op de energietransitie.